Máme tady pro vás jeden famózní recept. Dobré jídlo totiž ke skandinávskému stylu zcela jistě patří a tenhle koláč je snad ztělesněním fenoménu hygge.
Na koláč budete potřebovat:
- 4 oloupaná šťavnatá jablka zbavená jadřinců a nakrájená na měsíčky
- 125 gr změklého másla (to máte přesně polovinu kostky másla)
- 120 gr třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 50 gr rýžové mouky (tou dáte koláči takový ten punc výjimečnosti)
- 100 gr hladké mouky
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- kousek másla na vymazání formy a trochu hladké mouku na vysypání
Posypka:
- dvě a půl hrsti vlašských ořechů
- cukr moučka na závěrečný posyp
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce třtinového cukru
- několik tenkých plátků másla na vrch koláče
Postup:
Pokud máte dítě, tak mu dejte dvě misky, pár těstovin a ono si mezitím vyhraje (pokud dítě nemáte, tak doporučujeme si ho pořídit. Nejspíše pak budou těstoviny opravdu všude, ale ona ta minutka úklidu za půl hodiny štěstí dítěte stojí.
Pak si zapněte troubu, ať se vám krásně prohřeje na potřebných 170°C. Pak si vymažte kouskem másla dortovou formu a prosypte ji hladkou moukou. Když máte hotovo, vrhněte se na jablka - oloupat, zbavit jadřinců a nakrájet na měsíčky. Hotovo? Tak jdeme na těsto ...
Vezměte si větší mísu a vyšlehejte v ní do tužšího krému změklé máslo spolu s cukrem. Vyšlehejte si vajíčka a pomalu je lijte do těsta, které zároveň šleháte. Smíchejte si rýžovou mouku s hladkou a kypřícím práškem a přidejte ho do těsta a znovu šleháme. Vznikne vám tužší těsto, do něhož přimíchejte půlku nakrájených jablek. No a koláč máte skoro hotový :-)
Teď už jen těsto rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy, vršek obložte zbylými jablky a na ně dejte plátky másla. Závěrem se koláč posype směsí cukru a skořice (1 lžíce třtinového cukru s 1 lžičkou skořice). No a šup s ním na 50 minut do trouby.
Mezitím, co se bude koláč péct, vezměte si do dlaně ořechy a trochu je pomačkejte. Pak už jen stačí je zlehka na suchu opražit. Nejspíše vám slupky, které od ořechů odpadnou trochu zčernají, to vůbec nevadí, jen ořechy pak v misce přeberte.
Jakmile bude koláč hotový, posypte ho ořechy a moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.